LET OP DE JUISTE LUCHTVOCHTIGHEID

Relatieve luchtvochtigheid
Voor de garantie van houten vloeren geldt het volgende:
Na het plaatsen van de vloeren dient de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte tussen 50%-65% te zijn. De relatieve luchtvochtigheid kan worden gemeten door een goede hygrostaat te plaatsen. Als de relatieve luchtvochtigheid onder de 50% komt zal er bevochtigd moeten worden totdat de gewenste waarde is bereikt. Het plaatsen van een luchtbevochtiger is aan te bevelen om problemen met de relatieve luchtvochtigheid op te lossen. Voor verkoop van een luchtbevochtiger kunt u terecht in onze showroom.

Luchtvochtigheidsadvies
De basis van het onderhoud van uw vloer begint met het goed bewaken van de luchtvochtigheid. Lucht bevat vocht in de vorm van waterdamp. De relatieve luchtvochtigheid drukt in procenten uit hoeveel waterdamp zich in de lucht bevindt. De hoeveelheid waterdamp die lucht normaliter bevat, hangt onder meer af van de temperatuur. Hoe kouder het is, hoe minder waterdamp er in de lucht kan zitten. Een gezonde relatieve luchtvochtigheid bedraagt 50%-60% Vooral in de winter is de luchtvochtigheid binnenshuis te laag, soms amper 30%. Dit is te laag voor uw parketvloer.

Parketvloeren worden teruggedroogd tot een vochtpercentage van 7%-9%. Dit houtvocht percentage is in evenwicht met een luchtvochtigheid van 50%-60%. Bij een verandering in luchtvochtigheid zal het houtvocht percentage wijzigen. Verandering van  deze waarde impliceert dat het hout krimpt of uitzet. U kunt zich voorstellen dat eenzijdige verwarming van de onderkant van de vloer het hout vanaf de onderkant uitdroogt. Om het evenwicht te behouden moet luchtvochtigheid dus in theorie worden toegevoegd, waardoor geen of minder krimpnaden kunnen ontstaan. Het is vaak verstandig om dit met behulp van een luchtbevochtiger te regelen.

Hygrometer
Een thermometer hebben we allemaal in huis om de temperatuur te meten. Om de luchtvochtigheid te meten adviseren wij u een goede hygrometer aan te schaffen. Let er wel op dat u deze niet monteert aan de binnenzijde van een buitenmuur of in de buurt van een raam. Daar is de relatieve luchtvochtigheid immers hoger dan in de rest van het huis.


 

Cock Lamboo Parket Hillegom is al meer dan 25 jaar specialist op het gebied van houten vloeren, trappen, ombouwmeubelen en deuren. Ons eigen team van ervaren parketleggers, meubelmakers en timmerlieden staat garant voor een perfecte afwerking van uw waardevolle interieur.